SEZONOWANIE

Sezonowanie

Właściwie sezonowane i składowane drewno będzie się spalać czyściej, wydzielać mniej dymu oraz dostarczać nam więcej ciepła z mniejszej jego ilości.

Gdy nadchodzą chłody, miło jest się ogrzać przy otwartym ogniu. Niezależnie od tego, czy ogrzewamy drewnem dom czy zasilamy nim palenisko w ogrodzie, postarajmy się wydobyć z naszego drewna opałowego maksimum możliwości. Właściwie sezonowane i przechowywane drewno będzie się spalać czyściej, wydzielać mniej dymu i kreozotu oraz dostarczać nam więcej ciepła z mniejszej jego ilości.

Sezonowanie drewna opałowego

W jakim celu?

Świeżo ścięte drzewo jest mokre, zawiera w sobie co najmniej 60% wody. Świeże, niesezonowane drewno trudno rozpalić, dymi, słabo się pali i nie daje ciepła. Niesezonowane drewno powoduje również odkładanie się kreozotu w przewodach kominowych.

Najlepiej pali się prawidłowo sezonowane drewno o wilgotności zbliżonej do 20%. Sezonowanie pozwala na odparowanie wilgoci z drewna, dając drewno opałowe, które spala się bezpiecznie i wydajnie. Sezonowanie wymaga jedynie czasu, zwykle od sześciu miesięcy do roku, lecz są sposoby, by przyspieszyć ten proces.